Selçuklu Beyi Melik Gâzi’nin mumyası ‘şifa umudu’yla lime lime edilmiş; dişleri, deri ve kemikleri kaynatılarak elde edilen karışım kısır kadınlara ‘ilâç niyetine’ içirilmiş.
# Tarih'de yer alan ‘Anadolu’da Mumya Olmak Kolay Değil’ başlıklı yazıda, Kayseri’nin Melikgâzi köyünde bulunan Melik Gazi Türbesi’ndeki 900 yıllık mumyanın başına gelen şaşırtıcı olaylar anlatıldı. Yazıya göre, hastalıklara şifa olacağı ya da cinsel gücü artıracağı inancıyla mumyanın eli koparıldı, dişleri söküldü ve çalınan parçalardan çorba yapıldı! Değişik tarihlerde gazetelere konu olan haberlerle de desteklenen yazıda ‘Koca Melik Gazi’yi Çorba Yaptılar’ başlıklı kupür ilgi çekti. Haberde özetle şöyle deniyordu:
‘Melik Gâzi’nin mumyası, ‘şifa umudu’ ile lime lime edildi. Büyük Selçuklu Beyi’nin mumyası ilk korkunç zarara 1935 yılında uğratıldı. Bir eli koparılan Melik Gazi’nin dişleri söküldü, öğütüldükten sonra kaynatılarak ‘çocuk’ umuduyla kısır kadınlara içirildi. Melik Gazi’nin deri ve kemiklerinden alınan küçük parçalar, kim bilir nasıl ‘değerlendirildi’!’
Melik Gâzi’nin yanındaki 3 mumyanın başına gelenler de ilgi çekiciydi. Melik Gâzi ve 3 Selçuklu yöneticinin mumyaları, türbeye mumla giren kişiler yüzünden 1978’de kısmen yandı. Yanan kısımlar su ile söndürülmek istenince, mumyalardaki kayıp daha da arttı. Daha sonra da, ‘İslâmiyette mumya olmadığı’ iddiasıyla Melik Gâzi dışındaki mumyalar toprağa verildi.
Ali Hikmet İnce