Naim Süleymanoğlu, spor tarihine; ‘Dünyanın Gelmiş Geçmiş En İyi Haltercisi’ yazıldı. Dünya, nasıl basketbol denilince Michael Jordan’ı, futbol denilince Cristiano Ronaldo’yu hatırlıyorsa; halter denilince de Naim Süleymanoğlu’nu anımsıyordu. Süleymanoğlu; Galatasaray’dan önce, dünya spor tarihine adını markalaşarak yazdırdı. Ünlü Time dergisinin kapağını süslemeyi becermiş birkaç Türk’ten birisiydi. Üst üste üç olimpiyatta, 1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta’da şampiyonluk kazanan ilk ve tek halterciydi.
- Hayat hikâyesi birkaç film çıkabilecek zenginlikteydi... -
Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinde dünyaya geldi. Evlerinin yanındaki parka oynarken; Enver Türkileri tarafından keşfedildi. 9 yaşında halter sporuna başlatıldı. 1981’de, 15 yaşındayken; Brezilya’da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda iki altın madalya kazandı ve kendini tanıtmayı başardı. Silkme dalında, vücut ağırlığının 3 katını kaldırabilen ikinci halterci olarak dünya spor tarihine yazıldı. - Aynı sıklette, 60 kiloda, Bulgar Stefan Topurov ilk defa kendi ağırlığının 3 katına 180 kiloya ulaşabilmişti! - Süleymanoğlu, rekorunu 15 kilo artırıp; 195 kiloya çıkardı; birincilik kürsüsüne çıktı. Süleymanoğlu’nun emsalsiz rekoruna, 2012 Londra Olimpiyatları’nda erkekler 56 kiloda Kuzey Koreli Om Yun Chol; silkmede 168 kiloyla - Bu, bir olimpiyat rekoruydu! - ancak yaklaşabildi.
- 1984, 1985 ve 1986 yıllarında üst üste ‘Dünyada Yılın Haltercisi' seçildi… -
Süleymanoğlu; 1986 senesinde, Melbourne Avustralya'da düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda Türkiye’ye iltica edebilmek için Bulgaristan kafilesinden ayrıldı. Beyhan Bahar isimli tıp öğrencisi, imza istemek bahanesiyle kafilenin arasına karıştı; Süleymanoğlu’nun kaçışına yardım sağladı.
Naim Süleymanoğlu kaçırıldıktan sonra Türk Başkonsolosu’nun evinden saklandı. Bir röportajında ayrıntı vermekten kaçınıp şöyle demişti:
‘Sigara içmek için dışarı çıktığımda; orada o gün tanıştığım Türk arkadaşlarımla kaçtım ve konsolosluğa sığındım.’
- Naim Süleymanoğlu’nun Türkiye’ye getirilişi başarılı bir MİT operasyonuydu… -
Turgut Özal, Naim Süleymanoğlu’nu manevi evladı ilân etti. Süleymanoğlu, Bulgaristan’da yaşayan Türklere yapılan zulmü dillendirdi. Bulgaristan'da Türklerin isimlerini Bulgarlaştırma kampanyası vardı; Türkçe konuşmaları yasaktı. Kendi adı da değiştirilmiş; Naum Shalamanov yapılmıştı. Onların seslerini duyurmak için tek çaresi başarı kazanmasıydı. Bu yüzden çok çalıştı.
1988 yılında Seul Olimpiyatları’na Türkiye adına katıldı; 9 dünya, 6 olimpiyat rekoru kırarak büyük zafer kazandı. Spor hayatı boyunca; 60’ın üzerinde dünya rekorunun sahibiydi.
Türkiye’ye olimpiyatlarda, güreş dışında ilk altın madalyasını kazandıran sporcuydu.1992 yılında, Uluslararası Halter Basın Komisyonu’nca ‘Dünyanın En İyi Sporcusu’ seçildi.
Uluslararası Halter Federasyonu’na asbaşkan seçildi.
Süleymanoğlu; Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümü’nde öğrencilik de yaptı. Bazı öğretmenleri, Süleymanoğlu’nun halter stilini beğenmeyerek; ikmale bile bıraktı. Dünyanın en iyi haltercisi, öğretmenlerinden geçer not alamadı. Olayı haberleştiren gazeteci Tayfun Bayındır, başarısı ile ödül kazandı.
Kısacası dünyamızdan Naim Süleymanoğlu da geçti, ama kalplerimizi kanatarak aramızdan ayrıldı…
Ali Hikmet İnce