Smokin, frak, jaketatay, bonjur, redingot vb. gibi resmî tören giyeceklerinin tasarım ve dikimiyle tanınan Levon Kordonciyan; Mustafa Kemal Paşa’nın da özel terzisiydi.
Kordonciyan; Paşa’nın desteğiyle bilgi ve görgüsünü artırmak için bir grup arkadaşı ile Paris’e gönderilmişti. Devlet bursuyla altı yıl kaldığı Paris’te, E.J. Malle Akademisi’ni başarıyla bitirdi ve diplomasını alıp yurda döndü. Paris’teki eğitiminde smokin, frak, jaketatay, bonjur ve redingot dikişinin inceliklerini ustalıkla öğrendi.
- Mustafa Kemal Paşa, Giyimine Çok İtina Gösterirdi… -
Levon Kordonciyan; mesleğe, ünlü bir Rum terzinin yanında çırak başladı. 20’nci yüzyılın başındaki İstanbul’da el işi, sanat ve ticaretle uğraşan insanların sayısı çok azdı. Meslek sahiplerinin çoğu da gayrı Müslim Osmanlı vatandaşlarıydı. Cumhuriyet kurulup, Kıyafet Devrimi yapılınca, terzilik önem kazandı. Mustafa Kemal Paşa, giyimine çok itina gösterir; günün modasını takip ederdi. Kordonciyan’ın dikişini de beğenmiş; giysiler sipariş etmişti. Gelen ilk parti istenilen/beklenen kalitede olunca; yeni siparişler birbirini izlemişti.
- Atatürk’ün Teşvikiyle Devlet Adamlarına Kıyafetler Dikti… -
Atatürk; meslek sahiplerini desteklerdi. Kordonciyan’a da arka çıktı. Genç usta, devlet desteğini de yanına alarak; diğer 5 zanatkâr ile Paris’e yollandı. Levon Kordonciyan, burada dikim tekniklerini ve inceliklerini öğrendi. Diktiği özel kıyafetlerin nerede giyileceğini kafasına kazıdı. İstanbul’a dönünce; Sultanhamam’da ilk atölyesini açtı; yanına çıraklar alıp, bir yandan da sanatını öğretmeye girişti. Atatürk’ün teşvikiyle devlet adamlarının ve yüksek rütbeli askerlerin kıyafetlerini dikmeye başladı. Mustafa Kemal Paşa; Kordonciyan’ın elinden çıkan smokin, redingot, jaketataylar ve frakları giymekten hiç vazgeçmedi.
- Paşa, Bazen İsteklerini Çizerek Belirtirdi… -
Paşa; giydiği ceketin slimfit olmasına, yani üzerine oturmasına dikkat ederdi. Uzun boylu görünmek için pantolonları bol kesim yapılırdı. Bazen isteklerini çizerek belirtir; inceliklerini sıralardı. Yani kendi giysilerinin stilistliğini de yapardı. Böbreklerinden rahatsız olduğu dönemde sırtını sıcak tutması için sırtı trikolu yelek çizmişti. Levon Usta; tasarımı çok beğenmiş; bir benzerini de kendisine dikmişti.
- Atatürk; Aksesuarlara da Meraklıydı… -
Paşa; klasik ve her devirde moda olabilecek, kendi stiline gidebilecek kumaşları seçerdi. Kumaşlarının bir kısmı yurt dışından gelirdi. Atatürk; aksesuarlara da meraklıydı. Değişik ülkelerden ge(tirti)len nesne(ler)ye uygun kıyafetler sipariş edilirdi. Şapka(lar), en önemli aksesuarlar arasındaydı. Eldivenleri, bastonu, papyonu, kravatı, cep mendili, fuları her zaman hazırdı; (o gün giydiği) kıyafetine uygundu. Mustafa Kemal Paşa; çoraplarına ve ayakkabılarına özel önem verirdi. Vücudu çabuk kilo alıp vermeye müsait yapıdaydı. Kilo aldığı dönemlerde, bel ölçüsü 108’e kadar çıkmıştı. 54 ile 56 beden arasında kıyafetler giyerdi.
Levon Kordonciyan, Sümerbank’ın kurucuları arasında da yer aldı.
Ali Hikmet İnce