Yunanistan Başbakanı Elefterios Venizelos (1864 - 1936), 12 Ocak 1934’de bir mektup yazıp Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ü Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermişti. Venizelos, Nobel Barış Ödülü Komitesi’ne ulaştırdığı mektupta, ‘Büyük Devrimci Mustafa Kemal’in atılımıyla sultanların mutlakıyetçi rejimi devrildi, devlet laikleşti. Bir ulus, çağdaş uygarlık düzeyine erişme azmiyle gelişmeye koştu,’ diyordu.
- 2 Kez Yunanistan Başbakanı Oldu… -
Venizelos, Osmanlı toprağı olan Girit’te dünyaya gelmişti. 1890’da Girit’teki ayaklanmaları organize etmiş, adanın Yunanistan’a geçmesinde önemli/etkin rol oynamıştı. Bu çalışmasıyla adını duyurmuş, Yunan politikasının aktör isimleri arasına girmişti. İzmir’in ve Anadolu’nun işgal edilmesi fikrini savuna gelmişti. Yunan kuvvetlerinin 14 Kasım 1919’da İzmir’e çıkıp Anadolu’nun içlerine doğru ilerlemesi görüşünün de sahibiydi. Operasyonu gerçekleştirebilmek için Yunan Kralı Birinci Konstantin’i istifa ettirmişti. Venizelos, Türk Orduları’nın savaşı kazanabileceğini hesaplamamıştı. 1920 sonunda girdiği seçimleri kaybedince, Paris’e sürgüne yollanmıştı. 1928’de Atina’ya geri döndü ve ikinci defa başbakanlık koltuğuna oturdu. Türkiye’ye karşı dostluk politikaları izlemeye başladı. İki ülkenin yakınlaşmasını sağladı. - Hatta İran’daki Türkiye’nin dışişleri yetkilileri, bir süre Yunanistan’ı fahri şekilde temsil etti! - 1932’de yeniden Paris’e döndü, ölünceye kadar burada yaşadı.
- Barış Her Zaman Mümkün… -
Venizelos mektubunu şöyle tamamlıyordu: ‘Gerçekten barış istedikleri takdirde, en büyük farklılıkların böldüğü halklar arasında bile anlaşmaya örnek olabilecek ortamın yaratılmasında değerli katkılarına borçlu olunan insan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’dir…’
Ali Hikmet İnce yazdı.
Ali Hikmet İnce