Almanya’nın Afrika’daki sömürgesi Namibya’da tarihin ilk soykırımını gerçekleştirdiği ve 100 bin civarındaki yerliyi öldürdüğü Birleşmiş Milletler Raporu’na girdi. İmparatorluk yönetimi, öldürdüğü yerlilerin cesetlerinin bir kısmını Almanya’ya getirtti ve üzerlerinde bilimsel incelemelerde (!) kullanılmasına izin verdi.
Almanya'da iki yıl süren bir çalışmanın ardından çoğunluğu - eski sömürgesi! - Ruanda'ya ait binden fazla kafatası daha bulundu. Söz konusu kafataslarının, 1907-1908 arasında, insan gelişimini inceleyen Antropolog Felix von Luschan deneylerinde kullanması için gemiyle Almanya'ya gönderildiği bilgisine ulaşıldı.
2011'de, Almanya'ya gönderilen kafatasından 300 kadarı iki ülke arasında imzalanan anlaşmayla defnedilmek üzere Namibya'ya yollanmıştı.
- Sömürgeci Almanların Namibya’daki Zulmü… -
Almanya, 1891’den itibaren, güneybatı Afrika'da bulunan Namibya topraklarına yerleşim için vatandaşlarını destekledi. Bölge, 1884'ün sonlarına doğru Almanya İmparatorluğu’nun himayesine girdi; Alman Güneybatı Afrikası adı altında sömürgeleştirildi. Yerli halk, - Hererolar ve Namalar! - hayvancılık ile uğraşıyordu. Almanlar bölgeye gelince, verimli toprakları ve elmas madenlerini işletmeye başladı.
Bölgede artan Alman baskısı ve köleliğin yeniden canlanması, yerli halkta rahatsızlığa neden oldu. 12 Ocak 1904'de, Samuel Maharero liderliğindeki Hererolar, Alman Sömürge Yönetimi’ne karşı isyan etti. Alman General Lothar von Trotha, 11-12 Ağustos 1904'deki Waterberg Savaşı sonunda isyanı bastırdı; binlerce Herero ile Nama’yı çöle sürdü. Almanlara kılavuzluk eden Jan Cloete, gördüklerini yazdığı mektupta şöyle anlattı:
- Süngülenen Binlerce Çocuk… -
‘Hererolar, Waterberg'teki savaşta mağlup edildiğinde oradaydım. Savaşın ardından Almanların eline geçen erkekler, kadınlar ve çocuklar acımasızca öldürüldü. Daha sonra, kaçanların peşine düşüldü. Yakaladıklarını vurarak ya da süngüleyerek katledildi. Heroro erkeklerinin büyük bir kısmı silahsız olduğu için Almanlara karşı koyamadılar..."
Sömürge Valisi Theodor Leutwein, Şansölye Bernhard von Bülow'a yazdığı mektupta General Trotha'nın eylemlerinden duyduğu rahatsızlığı dile getirip şikâyet etti. Olaylarda 19 bin Alman askeri yer almıştı. 1985 BM Whitaker Raporu’na göre, 65 bin Herero (nüfusun yüzde 80'i) ve 10 bin Nama'nın (nüfusun yüzde 50'si) 1904-1907 arasında öldürülmüştü. Başka kaynaklar ise, sayıyı - yaklaşık! - 100 bin olarak veriyordu.
- Alman Askerlerinin Tecavüz Ettiği Kadınlar… -
Erkekleri katledilen ve savunmasız kalan Herero ve Nama kadınları, Alman askerlerinin tecavüzüne uğradı. Kadınların kamplarda dünyaya getirdiği çocuklar kaderlerine terk edildi. Köpekbalığı Adası, - bilinen! - kamplar arasında en korkuncuydu.
Kamplarda hayatını kaybedenlerden bazılarının cesetleri, bilimsel deneyler için kullanıldı. Alman Zoolog Leopard Schultze, çalışmaları için yerlilerin cesetlerinden parça almasına izin verildiğini yazdı.
Ali Hikmet İnce