‘Sülün Osman’ namı ile halk arasında büyük üne sahip Osman Nuri Sülün, Galata ve Boğaz Köprüsünü satarak (!), ‘özelleştirmeyi başlatan kahraman’ (!) olarak tarihimize geçmişti. 1968’de İstanbul’a gelen Amerikan 6. Filosu’nu içindeki mürettebâtı ile pazarlayarak (!) şöhretinin doruğuna ulaşmıştı.
Sülün’ün ustası Kumkapı’da oturan Aleko isimli bir Rum’du. İlk işlerinden birisi Beşiktaş Saat Kulesi’ni kiralamaktı!
Osman Nuri Sülün’ün hayat hikâyesi başarılı ‘özelleştirme’ (!) örnekleriyle doluydu. Beyazıt ve Galata Kuleleri’nin satılması, Taksim Parkı’na giriş ücreti konulması, İstanbul Tramvay İşletmesi’nin kâr payı ortaklığına açılması vb. gibi ilk akla gelen uygulamalarıydı. Hattâ - yaygın söylentiye göre şimdiki adıyla - İstanbul Deniz Otobüsleri’ni ‘elden çıkarma’ projesi de Sülün Osman’a aitti. Birkaç yolcu gemisinin - kısa süreli de olsa - Anadolu’dan gelen zengin köylülere kiralandığı haberleri gazetelerde yer bulmuştu. 1968’de Dolmabahçe Sarayı’nın önüne demirleyen 6. Filonun uçak gemisinin de onun tarafından başarı ile satıldığı (!) rivayet edilmişti.
Sülün Osman kazandığı paraları güzel kızlarla yemiş; zaman zaman polisin elinden kurtulamayıp hapse girmek zorunda kalmıştı. Hayatı gazete haberlerine, romanlara, filmlere konu olmuştu. Bir halk kahramanı haline gelen Sülün, (1984’de) öldüğünde beş parasızdı; kimsesizler mezarlığında dikili bir mezar taşı bile olmayacaktı!
Ali Hikmet İnce yazdı.
Ali Hikmet İnce