Mustafa Kemal Paşa, 2 Aralık 1930’da İstanbul’da bulunuyordu. Harbiye Mektebi (Kara Harp Okulu)’ni ziyaretini tamamladıktan sonra Galatasaray Lisesi’ne geçti. Saat 15:00 sularıydı. Resim dershanesini gezdi, Matematik dersini dinledi/izledi. Ardından Galatasaray Lisesi Müdürü Fethi İsmail İsfendiyaroğlu’nun mihmandarlığında, okulun laboratuarlarını, müzesini, kütüphanesini dolaştı. Okulun hatıra defterine duygularını yazdı. Ayrılırken de bahçede toplanan öğrenciler tarafından hararetle alkışlandı.
18 Aralık 1930’da, Galatasaray Lisesi Müdürü ve Spor Kulübü Yöneticisi Fethi İsmail İsfendiyaroğlu’na özel bir mektup yazdı. İmzalı iki fotoğrafını da yolladı. Büyüğünün müzede, küçüğünün ise lisede değerlendirilmesini istedi.
- Atatürk’ün Mektubu… -
Mektubunda, 'Benimde gönül verdiğim kulübün Türk sporuna katkı sunacağından hiç şüphe duymuyorum' diyor ve Galatasaraylı olduğunu açıklıyordu. Mustafa Kemal Paşa’nın Okul Müdürü İsfendiyaroğlu’na hitaben ‘özel’ ibaresiyle filigranlı kâğıda yazılan mektubu şöyleydi:
‘Galatasaray Lisesi’ne ziyaretime göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederim. Yaverimle iki adet fotoğrafımı imzalayıp size gönderiyorum. Büyük fotoğrafı müzede, küçük fotoğrafı lisede değerlendiriniz. Benim de gönül verdiğim kulübün Türk sporuna katkı sunacağından hiç kuşku duymuyorum. Makul taleplerinizi başvekile ilettim. Sizinle temas kuracaklar. Başarılarınızın devamını dilerim …’
Mektubun sonunda, Gazi Mustafa Kemal imzası yer alıyordu. Mustafa Kemal Paşa, ‘Benim de gönül verdiğim kulübün …’ cümlesi ile kendisinin de Galatasaraylı olduğunu vurguluyordu.
Gâzi Paşa’nın Galatasaraylılığını belgeleyen ıslak imzalı mektup, Ankaralı koleksiyoncu Muhammet Yüksel’in arşivinde yer alıyor.
Ali Hikmet İnce yazdı.
Ali Hikmet İnce