Yüz yıla yakın bir süre tarihî hatada ısrar edilmiş: Şah İsmail’e ait portre, Yavuz Sultan Selim’in resmi diye tanıtılmış.
İddiaya göre tablo; 1926’da, Dolmabahçe Sarayı’ndan Topkapı Sarayı’na getirilmiş. Ressamı, - adı bilinmeyen! - bir Macar’mış. Resim de tamamen hayal mahsulü çizilmiş.
Osmanlı hükümdarları madenî taç takma(z)dı. Alnında sorguca benzer, süsleme bulunan sarık ve kaftan giyerdi. Resimdeki on iki köşeli incili tacın, On iki İmam’ı temsil ettiği görüşünden yola çıkılarak; Safavi Türk Hükümdarı Şah İsmail’in resminin Yavuz Sultan Selim’e mal edildiği de bir başka iddia.
Tarihci - yazar Erhan Afyoncu’ya göre resim; Babür Hükümdarı Cihangir’e ait olabilirdi.
Bir başka tarihçi-yazar Nezih Uzel’e göre ise küpeli resim; Şah İsmail’e aitti. Aslen Şii olan Şah, Hayderî-Kalenderî Tarikati’ne bağlıydı; kulağındaki küpe de inancının simgesiydi.
Yavuz Sultan Selim ile ilgili biyografi kitabı da yazan tarihçi Prof. Dr. Feridun M. Emecen’a göreyse; Yavuz Sultan Selim adına yapılan minyatür resimlerinin hiç birisinde padişahın kulağında küpe bulunmuyordu. Yazılı kaynaklarda küpe taktığından bahsedilmiyordu.
Ali Hikmet İnce