İlham Gencer, Türkiye’nin ilk piyanist-şantörüydü. Aslına bakılırsa, pek çok ilkin de sahibiydi… Caz müziği denilince akla ilk gelendi. Üst üste yedi defa vergi rekortmeni olmuştu. Üç yalı alabileceği parayı, - gözü kapalı! - Steinway kuyruklu beyaz piyanoya verebilmişti. İlk Türkçe sözlü hafif müzik parçası, ‘Bak Bir Varmış Bir Yokmuş’u seslendirmişti. 12 dilde 6 bin dolayında şarkıyı hafızasında tutup söyleyebiliyordu. Yaptığı en iyi işlerden birisi de: Çanakkale’deki Şehitler Abidesi’nin parasızlıktan yarım kalan inşaatının tamamlanması için gösterdiği olağanüstü gayretti.
- İlk Öğretmeni Annesi Nihal Türkaydı Hanımdı… -
İlerlemiş yaşına rağmen, her gün spor yapıyordu ve hayatı boyunca tek sigara içmemişti.
Gencer; nota bilmezdi, konservatuvar eğitimi yoktu. Ama olağanüstü kulağı ve müzik bilgisi-hafızası vardı. Duyduğu melodiyi hemen çalabilirdi. Mesela, Beethoven’in ‘Für Elise’ adlı parçasını kulaktan öğrenmiş ve hepsini hatasız çalmayı başarmıştı. İlk öğretmeni, annesi Nihal Türkaydı Hanım idi. Nihal hanım, İngilizce, Almanca ve Fransızca konuşur-yazar; fevkalade derecede piyano çalardı. Gencer’in anlatısına göre, yabancı şarkılara Türkçe sözler de yazardı. İki halası, Lale ve Nergis Hanımlar ise, Türkiye’de ilk defa Türk Sanat Müziği parçalarını bantlara-plaklara okumuşlardı. İlham Gencer, 5 yaşında piyano çalmaya başlamıştı; ‘İlham Vals’ adlı besteye imza atmıştı. Saray Sineması’nda, iki film arasında verilen molada, konser vermişti.
İlham Gencer, ülkemizde piyano çalıp şarkı söyleyen ilk erkek şarkıcıydı. Yarattığı tarz, Şefik Uyguner, Ferdi Özbeğen ve Ümit Besen gibi pek çok piyanist-şantör tarafından izlendi. 1949’de mesleğini icra etmeye başladığında 16 yaşındaydı. Harbiye’deki Ordu Evi’nde yapılan düğünlere gidiyor ve gündeliği 10 liraya müzik yapıyordu. İstanbul Radyosu Hafif Batı Müziği Bölüm Şefi Faruk Yener, Gencer’in sanat yaşamında çok önemli hamle yapmasını sağladı. 14 yıl boyunca sürecek, her cumartesi gecesi yayınlanan, ‘İlhan Gencer’le Tatil Gecesi’ programını yayınlamaya başladı. Orkestrada İlham Gencer piyano, Cüneyt Sermet kontrbas, Turhan Taner de elektrogitar çalıyordu.
- Eartha Kitt’e Üsküdar Şarkısını Öğretti… -
Gencer, Türkiye’de ilk Türkçe sözlü pop müzik parçasını seslendirdi. Çocukluk arkadaşı, Fecri Ebcioğlu, ‘Bak Bir Varmış Bir Yokmuş’ adlı şarkının sözlerini yazmıştı. Lübnan asıllı Fransız şarkıcı Bob Azzam’ın dünyaca meşhur olmuş, ‘C'est écrit dans le Ciel’ adlı şarkısının müziğine uyarlanmıştı. Şarkı, Odeon firması tarafından 78 devirli taş plak formatında yayınlandı. 1950’de, Kervansaray Gazinosu’nda tanıştığı, Amerikalı zenci şarkıcı Eartha Kitt’e Üsküdar şarkısını öğretip, dünyaca ünlenmesini sağladı.
Ayten Alpman ile aynı orkestrada çalıştı. Bilgilerini aktarıp hocalık yaptı; sonra kalbini kaptırıp evlendi, kocası da oldu. Ajda Pekkan, Cem Karaca, Ayten Alpman, Barış Manço, Emel Sayın, Metin Ersoy, Füsun Önal ve Fikret Kızılok gibi ünlenen sanatçıları da müziğimize kazandırdı.
Ali Hikmet İnce yazdı.
Ali Hikmet İnce