Film yapımcılarının ‘bildiri yayınlayarak’ kara listeye aldıkları Suphi Kaner, Türk Sineması’nın çekirdekten yetişmiş ender kabiliyetlerindendi.
İstanbul’un kenar semtlerinde türlü işler yaparak pişmişti. Ayakkabı tamirciliği, marangozluk, gazete dağıtıcılığı, sinema bileti satıcılığı, Yeşilçam Sokağı’nda hamallık vb. gibi denemediği meslek kalmamıştı. Gönlünde sadece sinema yatıyordu. Öztürk Serengil, Fikret Hakan ile aynı evi paylaşmıştı. Hayatın sert ve acımasız koşullarına göğüs germek için yoğun gayret göstermişti. Şöhreti yakaladığında 27’sindeydi. 30 yaşında hayata veda ederken tam 95 yapımda oynamıştı. Günde üç-dört filmde rol alıyor, aşırı yorgunluktan uyuyamadığını anlatıyordu. Bir kötü alışkanlığı vardı: Alkolün pençesinden kurtulamıyordu. Kaç defa bırakmaya niyet etmiş, başaramamıştı. Hattâ bol para kazandığı dönemde Ses Dergisi’ne ilân vermiş, kötü alışkanlığından ötürü seyircilerinden ve film yapımcılarından özür dilemişti. Şöhret para getiriyordu; fakat aktör kazancını içkiye yatırıyor, çalışma disiplinini kaybediyordu. Dönemin ünlü yapımcısı Nevzat Pesen, Kaner’i anlaşmasına uymadığı ve şirketini zarara uğrattığı iddiasıyla şikâyet etti. Prodüktörler Cemiyeti bildiri yayınladı; Suphi Kaner’in filmlerinin gösterimini ve yeni yapımlarda rol almasını yasaklattı. Karar, Kaner’in yaşam sevincini bitirmeye yetti; daha önce üç kez intihara teşebbüs eden aktör, dördüncü girişiminde hayatına son vermeyi başardı! Borç para alacak dostu kalmadığından yakınırdı; cenazesine Yeşilçam’ın bütün ünlü-ünsüz isimleri katıldı.
Suphi Kaner’i şikâyet edip, ambargo koyduran Pesen Film’in sahibi Nevzat Pesen de benzer akıbeti paylaştı: Borçlarını ödeyemeyince konkordato ilân etti; - çok geçmeden de - oturduğu apartmanın 5. katından kendini boşluğa bırakarak hayatına kıydı.
Ali Hikmet İnce