‘Evlenmeyi çok istiyordum. Bir kez evlendim, boşandım. Çok çocuklu bir ev kadını olmayı düşledim, ama kısmette, erotik yıldız olmak varmış.’
Babası Adanalı bir taksi şoförü, annesi İzmirli bir ev hanımıydı. Arzu daha çocuk yaşta iken ayrılmış; kendilerine yeni yollar çizmişlerdi. Annesi ikinci evliliğini de yürütemedi; İstanbul’da kızı ile baş başa kaldı. Babası, Adana’ya dönmüş; kendisine yeni bir dünya kurmuştu. Okay’ın ifadesine göre; babaannesi ile Orhan Kemal’in annesi kardeş çocuğu idi.
- Fotoroman Oyunculuğu Yaptı… -
Lise birinci sınıf öğrencisi iken; hayatındaki değişim başladı. Başrolünde Zeki Müren’in oynadığı fotoroman için güzel bir genç kız aranıyordu. Arzu, 14 yaşındaydı; annesi, kızının resmini başka bir isimle gönderdi. Çok geçmeden haber geldi: Seçilmişti ve başrollerden birinde oynayacaktı. Kaç fotoromanda rol aldığını hatırlamıyordu; ama bölüm başına 500 lira ödendiğini unutamamıştı. Hafta sonlarında, o günlerin modası Pay Kuponu’nu dağıtıyor; bir tür hosteslik de yapıyordu. Günaydın Gazetesi, okuyucularına kupon karşılığı tabak, çırpıcı, saç kurutma makinesi, vb. gibi ürünleri veriyordu. Bazen de ürünlerin tanıtımını yapıyordu.
15 yaşına geldiğinde, hayatı renklendi. Günaydın’ın eki Saklambaç’ın 1970 Sinema Yüz Güzeli Yarışması’na katıldı; birinci seçildi. İtalya’daki dünya rekabetinde ise; dördüncü gelebildi. Yurda dönüşünde, ilk filmi, Her Şeyim Sensin’de (1971) Ayhan Işık’ın karşısına geçti. Okulu bırakmıştı; ailesine bakacak kimsesi yoktu. 70’li yıllar boyunca 93 film çekti. Sonra, oynamak zorunda kaldığı, ‘kırmızı noktalı filmler’ dönemi açıldı. Arzu Okay tam 24 kurdelede başrolde göründü. İçine düştüğü ruh halini/çıkmazı şöyle anlatmıştı:
- Psikolojik Destek Almak Zorunda Kaldı… -
‘Aç kalmıştım. Oyunculuktan başka mesleğim yoktu. Sadece erotik filmlerden teklif geliyordu. Bir gün, teklifleri kabul ettim. Bir ara psikolojik destek aldım; sinirlerim çok bozuldu. Erotik filmlerde oynamaya dayanamıyordum; bıraktım. Kazandığım para ile dil öğrenmeye Londra’ya gittim.’
Erotik film furyasına yakalanan sadece kendisi değildi. Ünlü rejisör-yapımcı Memduh Ün bile kırmızı noktalı filmler çekiyordu; kendi yerine başkasının ismini yazdırıyordu. Okay’ın oynadığı bir filmi de yönetmişti.
Hiçbir filmini seyretmedi, seyretmek istemedi.
- 1 Mayıs’ta Taksim’deydi… -
Bir yandan politika da ilgisini çekiyordu; 1 Mayıs 1977’deki İşçi Bayramı’nda arkadaşları ile Taksim’deydi. Belli bir sol siyaseti benimsememişti; yani bir hizbin/fraksiyonun sempatizanı değildi. Setten çıkınca, grevdeki iş yerlerine gidiyor; işçilere yemek pişiriyor; dayanışma nöbetlerine katılıyordu.
Hayatı boyunca babasının eksikliğini hissetti. 17 yaşında, annesiyle kavga etti; ‘Gidip, babamı bulacağım,’ dedi. Adana’ya varıp, babasının çalıştığı taksi durağını buldu. Sonra da babasını… ‘Ben, Arzu,’ dedi; ‘Hangi Arzu?’ karşılığını aldı. ‘Kızın Arzu!’ deyince; hatırlandı. Bir kızı olduğunu unutmuştu; sonradan görüştüler, ama Arzu’yu sevemediler.
- Şarkıcılık Denemesi Kısa Sürdü… -
Şarkıcılığı da denedi; İbrahim Tatlıses’in alt kadrosundaydı. Aylar sürecek konser turuna katıldı. Sesi güzel değildi; topu topu 5-6 şarkı ezberleyebilmişti. Zorlu maratona 67 gün dayanabildi; mikrofonu yere koydu; ‘Ben, bu işi bırakıyorum!’ dedi ve gitti. Sahne hayatına veda ettiğinde 27 yaşındaydı.
Sinemada ve sahnede aradığını bulamamıştı. Ticareti denedi; Aksaray’da deri ticaretine başladı. Çok zor ve sıkıntılı günlerden sonra başarıyı yakaladı. Üretime geçti; ihracat yaptı. Büyük bir fabrika kurup, yanında 600 kişi çalıştırdı. ANAP döneminde, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Işın Çelebi’nin elinden, ‘Yılın İhracatçısı Ödülü’nü aldı. Türkiye’nin en büyük 5 deri ihracatçısından biriydi. Ama nazar değdi; ekonomik kriz, varını yoğunu elinden aldı.
- Hayatını Kazanmak İçin Paris’e Yerleşti… -
1987’de Paris’e taşındı; Ahmet Neidik ile evlenmişti; kız çocuğu sahibiydi. Yine deri mamulleri satışı yapan mağaza açıp hayatını kazanmaya çalıştı. Fizik okumayı çok istemiş; ama olmamıştı. Bütün enerjisini işine ve kızına verdi.
‘Yeşilçam’ın Seks İkonu’ Arzu Okay, tam 32 yıl Paris’te kaldı. Kızı Eda’nın eğitimine önem verdi. Eda, Sorbonne’dan mezun oldu; aynı okulda yüksek lisans yaptı. Türkçe dahil 6 dil öğrendi. Okay hayatını şöyle özetledi:
‘Kızım, güzel sanatlar okudu. Ben de yapamadıklarımı, ona yaptırdım…’
Ali Hikmet İnce